Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Europska komisija planira izradu Smjernica o zaštiti maloljetnika na internetu

Europska komisija objavila je poziv za dostavu dokaza kako bi prikupila povratne informacije za svoje nadolazeće Smjernice o zaštiti maloljetnika na internetu, koje će, nakon usvajanja, dati savjete o tome kako internetske platforme trebaju implementirati visoke razine privatnosti i sigurnosti za maloljetnike na internetu, a temeljem Akta o digitalnim uslugama.

ZAGREB, 20. rujna 2024.  Europska komisija traži povratne informacije o predloženom opsegu i pristupu Smjernicama, kao i o dobrim praksama i preporukama u vezi s mjerama za ublažavanje rizika s kojima se maloljetnici mogu susresti na internetu.
Komisija poziva sve dionike da sudjeluju u pozivu na dostavu dokaza, uključujući pružanje popratnih znanstvenih izvješća i istraživanja.
Internetske platforme trebale bi osigurati da prava i najbolji interesi djece budu središnja točka pri osmišljavanju usluga. S iznimkom mikro i malih poduzeća, Smjernice o zaštiti maloljetnika primjenjivat će se na sve online platforme koje su dostupne maloljetnicima, uključujući i one koje nisu usmjerene maloljetnicima, ali ipak imaju maloljetne korisnike.

Poziv za dostavu povratnih informacija otvoren je do 30. rujna 2024.

Komisija će koristiti doprinose dionika za izradu nacrta Smjernica te će provesti zasebno savjetovanje o nacrtu Smjernica čije se usvajanje planira prije ljeta 2025.

Više informacija može se pronaći na poveznici.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.