Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

U sklopu SST 2024 u Osijeku održana posebna sekcija o upravljanju i kontroli RF spektra

Predavači su govorili o ključnim parametrima mreže koje je potrebno mjeriti i optimizirati, rezultatima mjerne kampanje i izazovima prilikom mjerenja.
 
ZAGREB, 17. listopada 2024. - U sklopu 6. međunarodne konferencije  ˝International Conference on Smart Systems and Technologies 2024˝ (SST), koja se održava od 16. do 18. listopada u Osijeku, u organizaciji Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) organizirala je ovog četvrtka posebnu sekciju o upravljanju i kontroli RF spektra.

Radiofrekvencijski spektar je glavni resurs za prijenos informacija kojeg koriste mreže pokretnih komunikacija. Zbog intenzivnog razvoja komunikacijskih sustava i tržišta elektroničkih komunikacija, potreba za većim frekvencijskim resursima te efikasnijim i učinkovitijim korištenjem radiofrekvencijskog spektra svakim danom je sve veća i intenzivnija. Ovi zahtjevi kontinuirano doprinose ne samo razvoju novih trendova nego i pojavi novih izazova i dvojbi, koji pristižu kako pred operatore i korisnike, tako i pred nacionalna regulatorna tijela.
 
Implementacijom i primjenom 5G mreža sve češće se javljaju pitanja i dvojbe vezana za metodologiju mjerenja neionizirajućeg zračenja 5G mreža pokretnih komunikacija. Razlike u namjeni pojedine metode, njihovoj kompleksnosti i primjenjivosti, uzrokuje brojne izazove s kojima se mjeritelji svakodnevno susreću. Nadalje, kvaliteta usluge mreža pokretnih komunikacija, svakodnevna je tema. Zahtjevi korisnika vezano za kvalitetniju uslugu značajno su porasli, što operatore mreža pokretnih komunikacija prisiljava da kontinuirano optimiziraju i unapređuju infrastrukturu.
 
Koji su to ključni parametri mreže koje je potrebno mjeriti i optimizirati, kakvi su rezultati provedene mjerne kampanje ključnih parametara mreže, s kojim se izazovima mjeritelji suočavaju prilikom mjerenja razine neionizirajućeg zračenja 5G mreža pokretnih komunikacija i koji su izazovi prekogranične koordinacije - samo su neka od pitanja o kojima su govorili predavači.

U uvodnom dijelu dr. sc. Ana Katalinić Mucalo, pomoćnica ravnatelja HAKOM-a, predstavila je najnovije  trendove u upravljanju RF spektrom. O tomu kako HAKOM provodi mjerenja i s čim se susreće na terenu govorili su HAKOM-ovi stručnjaci za kontrolu spektra Mario Gal, koji je  predstavio rezultate mjerenja kvalitete usluga u pokretnim komunikacijama te Josip Milanović, koji se osvrnuo na uvijek atraktivnu temu razina elektromagnetskog polja. Alberto Teković, koji se bavi optimizacijom radijske mreže u tvrtki A1 Hrvatska, govorio je o problematici realizacije mreža u pograničnim područjima na konkretnom primjeru.

Fotogalerija

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.