Preskočite na glavni sadržaj
HR
Vijesti

Europski odbor za digitalne usluge objavio izvještaj nakon izbora za Europski parlament

Europski odbor za digitalne usluge objavio je 29. srpnja izvještaj o izborima za Europski parlament održanim u lipnju ove godine.

Zagreb, 31. srpnja 2024. - Nakon održanih izbora za Europski parlament u lipnju ove godine, Europski odbor za digitalne usluge 29. srpnja objavio je izvještaj o izborima. Izvještaj pruža pregled aktivnosti Europske komisije i Koordinatora za digitalne usluge u praćenju i provedbi Akta o digitalnim uslugama (DSA) te obuhvaća mjere poduzete u okviru Kodeksa dobre prakse protiv dezinformacija i aktivnosti Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO) u kontekstu izbora.

Izvještaj ističe uspješno koordinirane akcije svih relevantnih dionika, bez značajnih dezinformacijskih incidenata koje bi utjecale na izbore.

Europska komisija i Koordinatori za digitalne usluge nastavit će prioritetno rješavati rizike za javni diskurs i izborne procese. Naučene lekcije s ovih izbora bit će primijenjene na izbore na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini u državama članicama.

Više informacija i sam izvještaj može se pronaći na poveznici 

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM)

Novinarski upiti postavljaju se na službenoj web stranici HAKOM-a na adresi: www.hakom.hr

O Hakom-u

HAKOM - Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – osigurava pretpostavke za ravnopravno tržišno natjecanje, stabilan rast i prostor za inovacije na tržištima elektroničkih komunikacija te poštanskih i željezničkih usluga. HAKOM štiti interese korisnika i osigurava mogućnost izbora usluga po prihvatljivim cijenama, određuje održive konkurentne uvjete operatorima, davateljima poštanskih usluga i željezničkim prijevoznicima uz pravedne uvjete za povrat ulaganja te pruža podršku ekonomskom rastu, javnim uslugama i kakvoći života u RH primjenom suvremenih tehnologija. Strateški ciljevi HAKOM-a su unaprjeđenje regulacije tržišta elektroničkih komunikacija te željezničkih i poštanskih usluga, podržavanje rasta ulaganja i inovacija u tržišta, učinkovita uporaba ograničenih resursa, ubrzani rast širokopojasnih usluga, velika ponude komunikacijskih, željezničkih i poštanskih usluga, zaštita i informiranje korisnika, izgradnja učinkovitog i sveobuhvatnog informacijskog sustava, određivanje i ugradnja učinkovitih procesa te stjecanje multidisciplinarnih stručnosti i znanja u području reguliranja tržišta.