Preskočite na glavni sadržaj
EN
News

U sklopu SST 2024 u Osijeku održana posebna sekcija o upravljanju i kontroli RF spektra

Predavači su govorili o ključnim parametrima mreže koje je potrebno mjeriti i optimizirati, rezultatima mjerne kampanje i izazovima prilikom mjerenja.
 
ZAGREB, 17. listopada 2024. - U sklopu 6. međunarodne konferencije  ˝International Conference on Smart Systems and Technologies 2024˝ (SST), koja se održava od 16. do 18. listopada u Osijeku, u organizaciji Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) organizirala je ovog četvrtka posebnu sekciju o upravljanju i kontroli RF spektra.

Radiofrekvencijski spektar je glavni resurs za prijenos informacija kojeg koriste mreže pokretnih komunikacija. Zbog intenzivnog razvoja komunikacijskih sustava i tržišta elektroničkih komunikacija, potreba za većim frekvencijskim resursima te efikasnijim i učinkovitijim korištenjem radiofrekvencijskog spektra svakim danom je sve veća i intenzivnija. Ovi zahtjevi kontinuirano doprinose ne samo razvoju novih trendova nego i pojavi novih izazova i dvojbi, koji pristižu kako pred operatore i korisnike, tako i pred nacionalna regulatorna tijela.
 
Implementacijom i primjenom 5G mreža sve češće se javljaju pitanja i dvojbe vezana za metodologiju mjerenja neionizirajućeg zračenja 5G mreža pokretnih komunikacija. Razlike u namjeni pojedine metode, njihovoj kompleksnosti i primjenjivosti, uzrokuje brojne izazove s kojima se mjeritelji svakodnevno susreću. Nadalje, kvaliteta usluge mreža pokretnih komunikacija, svakodnevna je tema. Zahtjevi korisnika vezano za kvalitetniju uslugu značajno su porasli, što operatore mreža pokretnih komunikacija prisiljava da kontinuirano optimiziraju i unapređuju infrastrukturu.
 
Koji su to ključni parametri mreže koje je potrebno mjeriti i optimizirati, kakvi su rezultati provedene mjerne kampanje ključnih parametara mreže, s kojim se izazovima mjeritelji suočavaju prilikom mjerenja razine neionizirajućeg zračenja 5G mreža pokretnih komunikacija i koji su izazovi prekogranične koordinacije - samo su neka od pitanja o kojima su govorili predavači.

U uvodnom dijelu dr. sc. Ana Katalinić Mucalo, pomoćnica ravnatelja HAKOM-a, predstavila je najnovije  trendove u upravljanju RF spektrom. O tomu kako HAKOM provodi mjerenja i s čim se susreće na terenu govorili su HAKOM-ovi stručnjaci za kontrolu spektra Mario Gal, koji je  predstavio rezultate mjerenja kvalitete usluga u pokretnim komunikacijama te Josip Milanović, koji se osvrnuo na uvijek atraktivnu temu razina elektromagnetskog polja. Alberto Teković, koji se bavi optimizacijom radijske mreže u tvrtki A1 Hrvatska, govorio je o problematici realizacije mreža u pograničnim područjima na konkretnom primjeru.

Gallery

For additional information please contact:

Croatian Regulatory Authority for Network Industries (HAKOM)

  • Roberta Frangeša-Mihanovića 9 Street
  • 10110 Zagreb, Croatia
  • Tel. + 385 (0) 1 700 70 07
  • Fax + 385 (0)1 700 70 70

Media inquiries can be submitted online using HAKOM’s official website: www.hakom.hr

About Hakom

HAKOM - Croatian Regulatory Authority for Network Industries – ensures preconditions for a fair market competition, stable growth and environment for innovations in the electronic communications and postal services market. HAKOM protects users’ interests and the possibility of choice among various communications and postal services at affordable prices, defines sustainable competitive conditions for operators and service providers under fair conditions for return on investment, and provides support to economic growth, public services and the quality of life in the Republic of Croatia by using modern technologies. HAKOM’ strategic goals are: to promote regulation of the electronic communications and postal services market, to support growth of investments and innovations in the electronic communications and postal services market, to provide efficient use of limited resources, to accelerate the growth of broadband products and services, to provide affordable offers of communications and postal services, to provide protection and informing of users, to build an efficient and comprehensive information system, to define and implement efficient processes, and to acquire multi-disciplinary expertise in market regulation.