Preskočite na glavni sadržaj
EN
Communications Network

Projekt Unapređenje javnih usluga luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti

Projekt Unapređenje javnih usluga luke Ploče putem implementacije 5G povezivosti jedan je od 42 odabrana projekta za sufinanciranje u drugom krugu CEF2 digital poziva. Radi se o jedinom u potpunosti hrvatskom projektu u ovom krugu poziva, a partneri u projektu su Lučka uprava Ploče i Markoja d.o.o.

Cilj projekta je povećati razinu i kvalitetu javnih usluga koje pruža Lučka uprava Ploče postavljanjem privatne 5G mreže na području pomorske luke Ploče, omogućujući vrhunsku povezanost i obradu velikih količina podataka, kao i njihovo dijeljenje, što je ključno za preciznu i brzu analitiku. U okviru projekta postavit će se mrežna infrastruktura i pripadajuća oprema za uvođenje privatne i samostalne 5G mreže na području Luke Ploče te implementirati tri inovativna slučaja uporabe podataka s intenzivnim korištenjem podataka: uvođenje sustava lociranja u stvarnom vremenu (RTLS), nadzor i evidencija manipulacije teretom te prevencija incidenata.

Projekt je sufinanciran s 958.125 EUR u sklopu CEF digital komponente 5G za pametne zajednice (5G for Smart Communities - 5GSC). Provedba projekta je započela 1. siječnja 2024. i trajat će 30 mjeseci. Projekt je prezentiran u okviru 5GSC platforme, a više detalja dostupno je u prezentaciji.